Idealna temperatura w lodówce wynosi od trzydziestu siedmiu stopni Fahrenheita (33 st. F) do czterdziestu pięciu stopni Fahrenheita (3,2 st. C). Jednak wielu producentów pozwala wybrać jedynie zakres temperatur od jednego do pięciu stopni. Nawet cyfrowe regulatory lodówek nie zawsze są dokładne. W przypadku, gdy nie jesteś pewien właściwego ustawienia dla swojej lodówki, sprawdź instrukcję obsługi. Jednak temperatura, którą powinieneś wybrać dla swojej lodówki, zależy od rodzaju żywności, którą trzymasz w środku. Temperatura lodówki zależy także od czystości jej elementów, np. skraplacza, dlatego warto wiedzieć jak wyczyścić skraplacz w lodówce.
Lodówki różnią się również temperaturą, przy czym dolna półka jest najzimniejsza. Środkowa półka jest cieplejsza od dolnych. Ogólnie rzecz biorąc, surowe mięso i artykuły delikatesowe powinny być przechowywane w temperaturze trzydziestu sześciu stopni Fahrenheita lub niższej. W ten sposób bakterie nie będą rosły i mnożyły się tak szybko. W rezultacie mięso pozostanie dłużej świeże. Niektóre modele posiadają pojemniki na lód na górze, podczas gdy inne nie mają pojemnika na lód.
Jeśli chodzi o temperaturę lodówki, im bardziej jest ona zimna, tym dłużej jedzenie pozostanie świeże. Jeśli lodówka jest zbyt ciepła, twoje mięso na lunch może stać się nieświeże lub spleśniałe. Jeśli lodówka jest zbyt gorąca, mięso może stać się zepsute lub nawet zgnić. Rozumiejąc zakres temperatur swojej lodówki, możesz zminimalizować ilość marnowanego jedzenia. I nie zapominaj o sprzątaniu rozlanych płynów i innych resztek jedzenia.
Aby dowiedzieć się, ile stopni ma lodówka, poszukaj pokrętła temperatury na drzwiach lodówki. Wiele lodówek ma pokrętło, przesuwny wskaźnik lub cyfrową klawiaturę, która może regulować temperaturę. Często lodówki będą miały numer, do którego można się odwołać jako do ogólnych zakresów temperatur, a strzałki, które pozwalają na regulację temperatury, znajdują się w środku lodówki. Niektóre lodówki mają ekran, który wyświetla wewnętrzną temperaturę.
Czy używasz termometru, czy instrukcji obsługi, odpowiedź będzie zależała od Twojej lodówki i tego, jak z niej korzystasz. W zależności od modelu, wskaźniki temperatury są dostępne w lodówkach z wyższej półki, podczas gdy modele z niższej półki nie będą ich miały. Jednak testy przeprowadzone przez Consumer Reports sugerują, że temperatury mogą się znacznie różnić w różnych modelach. Dlatego istotne jest, aby używać miernika temperatury z każdą lodówką, aby zapewnić, że wszystko pozostaje bezpieczne.
Optymalna temperatura dla Twojej lodówki wynosi od trzydziestu siedmiu do czterdziestu siedmiu stopni Fahrenheita (37 degF). Utrzymywanie lodówki w tej temperaturze jest najlepszym sposobem na zachowanie żywności i uniknięcie gromadzenia się lodu. Co więcej, pomoże Ci to również uniknąć chorób przenoszonych przez żywność. Jeśli nie masz takiego urządzenia, warto w nie zainwestować. Będzie dobrze warta pieniędzy, które wydasz.
Aby sprawdzić temperaturę w lodówce, możesz kupić niedrogie termometry. Mogą one kosztować zaledwie siedem dolarów i można je kupić online. Ponadto istnieją również termometry cyfrowe, które zapewniają porównywalne odczyty, które są łatwiejsze do odczytania na pierwszy rzut oka. Sprawdzaj temperaturę lodówki regularnie, przynajmniej co pięć do ośmiu godzin. Utrzymując właściwą temperaturę w lodówce, unikniesz chorób przenoszonych przez żywność, obniżonej jakości żywności i jej wczesnego zepsucia.
Podobne tematy