Dlaczego nie powinieneś gotować kiełbasek w czajniku elektrycznym

Niniejszy artykuł jest wynikiem naszej kooperacji z sprzet-agd.pl

Kiełbaski nie nadają się do gotowania w czajniku elektrycznym. Oto kilka rzeczy, o których należy pamiętać podczas gotowania kiełbasek w czajniku. Wysoka temperatura sprawia, że skórka kiełbasy rozszerza się i kurczy, co prowadzi do jej rozgotowania. Aby tego uniknąć, należy gotować je na małym lub średnim ogniu. Następnie przełóż je do niereaktywnego garnka i delikatnie podduś przez 15 minut. Po wykonaniu, można je od razu podawać lub przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Po pierwsze, kiełbasy są wykonane z drobno zmielonego mięsa, które zawiera wodę i tłuszcz. Dobrze zrobiona kiełbasa zawiera dyskretne kawałki tłuszczu wtopione w mięso. Proporcja ta powinna wynosić od dwudziestu do czterdziestu procent, podczas gdy większość kiełbas to około 30 procent tłuszczu. Oznacza to, że dobrze wykonana kiełbasa zawiera więcej tłuszczu niż większość steków poza Japonią. Oznacza to, że kiełbaski gotowane w czajniku elektrycznym nie będą miały tekstury i smaku, jaki powinny mieć.

Po drugie, gotowanie kiełbasek w czajniku elektrycznym to zły pomysł, jeśli nie masz grilla. Powstałe kiełbaski nie będą tak smaczne jak te gotowane na kuchence. Poza tym skórka będzie nieapetyczna, bo nie będzie zrumieniona. I, nie będą wyglądały tak apetycznie, jak gdybyś je ugotował na płycie grzewczej.

Po trzecie, ciepło wewnątrz kiełbasy powoduje gotowanie z przeniesieniem. Przenoszenie ciepła ma miejsce, gdy temperatura wewnętrzna wzrasta przez pewien czas, a następnie ponownie się obniża. W związku z tym kiełbasa będzie rozgotowana, jeśli jej temperatura będzie o pięć stopni niższa od pożądanej temperatury wewnętrznej. Jeśli obawiasz się przegotowanych kiełbasek, Johnsonville zaleca usunięcie kiełbasek ze źródła ciepła po osiągnięciu pożądanej temperatury.

Wędzenie jest doskonałym sposobem na wyprodukowanie pysznych wędzonych kiełbasek. Jest łatwe do wykonania, a otrzymana kiełbasa jest soczysta i buchająca dymnymi smakami. Mięso będzie gotowe do podania po około trzech godzinach. Temperatura wewnętrzna powinna osiągnąć 165 stopni, zanim wyjmiesz je z wędzarni. Wędzenie kiełbas powinno odbywać się w temperaturze co najmniej 185 stopni F.

Element grzejny czajnika elektrycznego jest wykonany z różnych metali zaciśniętych razem. Metale rozszerzają się w różny sposób, a kiedy woda się gotuje, aktywuje zespół metali. Wynikająca z tego temperatura wody zmienia się w zależności od wielkości pojemnika i gotowanego jedzenia. Średnio temperatura wynosi około 80 stopni C, co jest więcej niż wystarczające, aby dokładnie ugotować jajko, ale nadal nie jest to bezpieczna temperatura wewnętrzna dla większości żywności.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane