Mówi się, że niskie temperatury sprawiają, że niektóre produkty spożywcze się psują. Jednym z najpopularniejszych produktów przechowywanych w lodówce są pomidory. Zmieniają one smak i teksturę, gdy są przechowywane w niskich temperaturach. Ziemniaki również cierpią z powodu zimna i zamieniają skrobię w cukier, który następnie łączy się z aminokwasami tworząc niebezpieczne związki chemiczne. Wreszcie, ziarna kawy pochłaniają zapach innych pokarmów i tracą swój smak, jeśli są przechowywane w lodówce.
Niektóre owoce i warzywa nie powinny być przechowywane w lodówce. Jabłka i gruszki powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, nie są podatne na zepsucie przez zimne powietrze. Owoce pestkowe, takie jak banany, nigdy nie powinny być przechowywane w lodówce, nawet jeśli są dojrzałe. Zimne powietrze w lodówce sprzyja rozwojowi pleśni i gniciu, dlatego należy je jeść jak najszybciej. Owoce cytrusowe również powinny być trzymane na ladzie, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się pleśni.
Ziemniaki, na przykład, najlepiej trzymać na ladzie w skórce. Jednak po obraniu powinny być przechowywane w lodówce. Cebula i szalotka powinny być przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu, ponieważ są podatne na kiełkowanie, jeśli są narażone na światło. Kantalupa, spadź i arbuz są również doskonałym wyborem do przechowywania na zimno i są często sprzedawane w słoikach.
Chleb i melony mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, choć nie są idealne do długotrwałego przechowywania w lodówce. Melony powinny być przechowywane na ladzie w temperaturze pokojowej przez co najmniej trzy do czterech dni. Miód nie powinien być przechowywany w lodówce, ponieważ niska temperatura może spowodować jego skrystalizowanie i utrudnić posypanie nim owsianki lub płatków. I, oczywiście, świeże jagody nie powinny być przechowywane w lodówce.
Jeśli nie jesteś pewien, czy twój ryż powinien być przechowywany w lodówce, upewnij się, że zjesz go w ciągu jednego dnia. Ryż może zawierać zarodniki, które przetrwają gotowanie. Te zarodniki wyrosną w nowe bakterie i wyprodukują toksyny, które mogą sprawić, że będziesz chory. Po ugotowaniu, ryż powinien być spożyty w ciągu dnia lub dwóch, w zależności od rodzaju. Ale im dłużej go przechowujesz, tym bardziej prawdopodobne jest, że rozwiną się w nim nowe bakterie.
Choć możesz przechowywać większość jagód w lodówce, nie trzymają się one dobrze w zimnie. Chłodne temperatury rozkładają ich strukturę, czyniąc je podatnymi na pleśń. Zamiast tego przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu lub nawet poza lodówką. Podobnie owoce pestkowe powinny być pozostawione w temperaturze pokojowej, aby dojrzeć. Pozostawienie ich w lodówce na kilka dni spowoduje, że staną się mączyste i mięsiste.
Banany powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku poza lodówką. Jeśli masz resztki, możesz je przechowywać w wannie do przechowywania lub słoiku. Przechowywanie bananów poza lodówką zapobiegnie ich brązowieniu, zmieniając ich smak i teksturę. Ponadto możesz przechowywać dodatkowe dojrzałe banany, zamrażając je lub robiąc chleb bananowy. Jeśli nie potrzebujesz ich od razu, możesz upiec z nich chlebek bananowy lub zamrozić je na potrzeby smoothie.
Podobne tematy