Poziomowanie lodówki – jak to zrobić

Zanim podejmiesz próbę wypoziomowania lodówki, musisz wiedzieć, jak prawidłowo ją zmierzyć. Przednie i tylne nóżki poziomujące będą znajdować się w dolnych rogach urządzenia. Wystarczy odciągnąć urządzenie od ściany, aż nogi zostaną odsłonięte. Jeśli przednie nóżki są przykryte panelem, trzeba będzie go najpierw usunąć, zanim będzie można rozpocząć poziomowanie lodówki. Sterownik z głowicą sześciokątną lub śrubokręt obróci nogi.

W zależności od modelu i producenta, instrukcje będą się nieco różnić. Większość lodówek jest przeznaczona do poziomowania za pomocą regulowanych nóg poziomujących i podkładek. Aby zapewnić idealny poziom, upewnij się, że przednia krawędź lodówki jest o 0,25 cala wyższa niż tył urządzenia. Kąt ten powinien być na tyle wysoki, aby umożliwić zamknięcie drzwi bez trzaskania, ale nie za wysoki lub za niski.

Wszystkie lodówki mają system odwadniający, niewypoziomowane lodówki nie będą prawidłowo odprowadzać wody i stworzą kałuże na podłodze w kuchni. Aby temu zapobiec, wypoziomowanie lodówki jest krytyczne. Prawidłowe wypoziomowanie pozwoli na prawidłowe funkcjonowanie cewek skraplacza. I zapobiegnie wyciekowi wody ze skraplacza, który jest głównym elementem systemu chłodzenia Twojej lodówki.

Niektóre lodówki nie mają regulowanych nóżek, więc możesz użyć podstawek pod meble, aby zabezpieczyć ją przed toczeniem. Możesz również użyć podkładek poziomujących, aby wypoziomować lodówkę, która nie ma nóg poziomujących. Te podkładki są zwykle wykonane z plastiku lub innego wytrzymałego materiału i są niedrogie. Są idealne do poziomowania innych urządzeń, ponieważ są łatwo regulowane i można je przyciąć, aby pasowały do nóg lodówki.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane